Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka orkiszowa
500 g -
drożdże suche
7 g -
cukier
1 łyżeczka -
sól
1 łyżeczka -
oliwa
3 łyżki -
woda letnia
200-250 ml
Nadzienie
-
masło
80-100 g -
czosnek ząbki
5 -
Bazylia suszona Prymat
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Zawijaski czosnkowe
2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Masło roztop w garnuszku, przestudź. Do letniego masła wrzuć czosnek i dodaj trochę soli. Odstaw by masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować.
3. Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj niezbyt cienko na kształt prostokąta. Każdy posmaruj masłem z czosnkiem.
4. Ciasto złóż w pół i pokrój w ok. 2-3 cm szerokości pasy (długość dowolna).
5. Pasy zwijaj po obydwu stronach do środka, tak ze 2 razy na każdą stronę (nie muszą być idealnie zwinięte). Przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli zostanie masło, możesz jeszcze każdy zawijas posmarować z wierzchu i posypać bazylią. Pozostaw na ok. 30 minut by lekko wyrosły.
6. Zawijaski upiecz w 200 st. przez 15 minut.
Do ciasta użyłam mąki orkiszowej półrazowej o typie 1050.![]()
Komentarze (8)