Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijas drożdzowy z farszem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
drożdże świeże 20 gram
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 3/4 szklanki
oliwa 3 łyżki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1,2 łyżeczki

Farsz

czosnek 2 ząbki
cebula 1 duża
mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 gram
papryka czerwona 1/2
kapusta kiszona 1 garść
ogórki konserwowe 5 średnich sztuk
pomidory krojone z puszki 1 puszka
Papryka ostra mielona Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
Majeranek suszony Prymat
ser żółty starty 2 garści

Porada

Podawać gorące, z sosami, najlepiej pomidorowym i czosnkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijas drożdzowy z farszem

Kroki postępowania

1
Robimy rozczyn z drożdży, cukru i mleka, odstawiamy by się spieniły. Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę i rozczyn, zagniatamy ciasto do jednolitej masy, jeśli będzie za suche dodaj trochę wody. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w tym czasie przygotowujemy farsz.
Krok 1 - Zawijas drożdzowy z farszem foto
2
Czosnek siekamy i rumienimy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę, rumienimy ją z odrobią soli, paprykę czerwoną kroimy w kostkę i dodajemy razem z pomidorami z puszki. dusimy około 10 minut. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i kapustę kiszoną również drobniej kroimy, dodajemy to razem na patelnię. Przyprawiamy curry, papryką ostrą i majerankiem do smaku. Dusimy jeszcze kilka minut.
Krok 2 - Zawijas drożdzowy z farszem foto
3
Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części. Wałkujemy je na kształt walca. Na środku układamy farsz. Na wierzch posypujemy serem żółtym. Zawijamy zaczynając od krótszych boków, następnie dłuższe, staramy się je delikatnie skleić. Na środku dobrze jeśli zostania mały otwór, pozwoli to odparować nadmiarowi wody podczas pieczenia i ciekawie wygląda:)
Pieczemy w piekarniku 15 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Zawijas drożdzowy z farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 10.02.2016 14:52
smakowicie wygląda
Betka 29.01.2016 23:28
wyglada smakowicie
gusia1000 15.01.2016 00:20
To jest dobre.
agnieszka214 14.01.2016 22:31
Ciekawie wygląda
sliwka 14.01.2016 21:08
Smakowity;)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak