Zawijany torcik śmietanowo - malinowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maliny świeże

    40 dag
  • biała czekolada

    10 dag
  • jaja

    3
  • cukier kryształ

    20 dag
  • sól

    1 szczypta
  • mąka pszenna

    12,5 dag
  • mąka ziemniaczana

    2,5 dag
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • mleko

    5 łyżek
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    12 płatków
  • śmietana 30%

    1 kg
  • skórka z cytryny

    1
  • laska wanilii

    1
  • cukier waniliowy

    1 op
  • konfitura z czerwonej porzeczki

    4 łyżki
  • mięta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę kroimy i roztapiamy w kąpieli wodnej. Wylewamy na szklaną deskę do krojenia i odstawiamy do zastygnięcia. Zagotowujemy 30 dag malin i przecieramy przez sitko. Pestki wyrzucamy.

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka i ubijamy. Pod konieć wsypujemy obie mąki, proszek do piecznia,, mleko, mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem, natłuszczoną blachę 32 x 39 cm. Pieczemy ok 15 min. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Namaczamy 8 płatków żelatyny. Zagotowujemy 40 dag śmietany z otartą skórką z cytryny, przeciętą laską wanili, 75 g cukru i 1 cukrem waniliowym. Gotujemy ok 5 min. Zestawiamy z ognia i dodajemy przetarte maliny. Mieszamy i odbieramy ok 1/4 masy do osobnej miseczki. W 3/4 masy rozpuszczamy wyciśniętą żelatynę i odstawiamy w chłodne miejsce.

Ubijamy 35 dag śmietany. Gdy krem malinowy zacznie tężeć, dodajemy 3/4 ubitej śmietany. 1/4 odstawiamy do lodówki.

Wystudzony biszkopt smarujemy cienko konfiturą porzeczkową. Na wierzch rozprowadzamy równomiernie masę śmietanowo- malinową. Odstawiamy na chwilę, aby masa nieco stężała.Kroimy biszkopt wzdłuż na 6 równych pasków. Jeden zwijamy w roladę i układamy na środku tortownicy 26cm. Pozostałe paski owijamy dookoła. Odstawiamy tort do lodówki.

Namaczamy 4 płatki żelatyny, odciskamy i podgrzewamy, aż do rozpuszcznia. Do żelatyny dodajemy pozostawiony krem malinowy i bitą śmietanę. Wykładamy na tort, wyrównujemy i odstawiamy do zastygnięcia.

Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i nieregularnie obsmarowujemy tort, brzegi ozdabiamy dekoracyjnie śmietaną ze szprycki.

Zastygniętą czekoladę zeskrobujemy z powierzchni szeroką łyżką (do przewracania kotletów), tak aby utworzyły sie podłużne blaszki. Dekorujemy nimi tort, pozostawionymi malinami oraz świeżą miętą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 31.03.2014 08:08
Cudowny z wyglądu i pewnie bajeczny w smaku
ada.la 30.03.2014 20:34
fajnie wygląda
AZgotuj 30.03.2014 20:30
przepyszne:)
Kolorowa 30.03.2014 19:27
Ładnie wygląda ;)
everay 30.03.2014 16:39
pysznie wygląda:)
Wiktoria29 30.03.2014 15:47
podzielam zdanie poprzedników, wygląda super fajnie, ale napracować się przy takim trzeba
halina17 30.03.2014 15:12
Ładny tort , z malinami pyszny.
Katarzyna59 30.03.2014 14:52
Wygląda obłędnie, przepiękny.
stokrotka 30.03.2014 13:36
śwetny pomysł
Jadwiga/Jaga85 30.03.2014 13:33
Wygląda idealnie!!!POZDRAWIAM!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat