Zawijanka z kakao

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • kakao

    6 łyżek
  • margaryna

    25 dag
  • jajko

  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • drożdże

    5 dag
  • cukier puder

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże, cukier, połowę mleka oraz z 3 łyżki mąki i szczyptę soli wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie wykładamy na stolnicę dodajemy mąkę, cukier, pozostałe mleko oraz jako i wyrabiamy ciasto. Dodajemy rozpuszczoną margarynę (20 dag) i jeszcze raz delikatnie wyrabiamy. Ciasto odkładamy, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrośnie. Gotowe rozwałkowujemy na stolnicy, smarujemy delikatnie margaryną rozpuszczoną (5 dag) i posypujemy kakao, a następnie cukrem. Ciasto zwijamy jak roladę i wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 40-60 min w temp. 180\'C. Po ok 35 min. smarujemy ciasto wodą z cukrem, by się ładnie rumieniło. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 16.07.2013 11:15
Apetyczna roladka;) I podoba mi się, że jest drożdżowa, takiej jeszcze nie robiłam:)
caralajna 06.09.2012 08:13
pyszny pomysł
RenataZ-et 06.06.2012 18:17
lubię takie słodkości
Sylwia56 03.02.2012 17:20
bardzo ciekawy przepis
AGNIESZKA144 25.12.2011 20:18
smaczne
Małgorzata106 27.09.2011 20:25
pycha
ewelina/bunia 29.05.2011 10:43
boskie
gosia47-47 12.02.2011 10:49
uwielbiam takie placuszki
Monika193 11.11.2010 18:03
często piekę, pyszna
banditka 05.10.2010 12:57
jaka apetyczna strucla

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat