Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAWIJANKA

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkl
mleko 1/2 szkl
margaryna 1/2 kostki
drożdże 10 dag
żółtko jajek 3 szt
cukier 2,5 łyżki
cukier wanilinowy 1 szt
sól do smaku
mak 200 g
cukier 3 łyżki
margaryna 100 g
rodzynki
białko 3 szt
olejek migdałowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ZAWIJANKA

Margarynę rozpuścić. Drożdże rozpuścić w mleku. Pozostałe składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie rozwałkować na stolnicy nałożyć mak zwinąć w roladę i piec 40 minut.
MAK: Mak gotować trzy godziny. Zmielić dwa razy, dodać wszystkie składniki i wymieszać. Wierzch posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak