Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 300 ml
mąka 750 g
cukier 150 g
masło 200 g
drożdże 50 g
jajko 2
sól 0,5 łyzeczki
Szafran nitki Prymat 2 g
masa krówkowa
skórka pomarańczowa kandyzowana

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić.
Krok 1 - Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową foto
2
Zostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową foto
3
Rozwałkować.
Krok 3 - Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową foto
4
Posmarować masą kajmakową, posypać mixem keksowym.
Krok 4 - Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową foto
5
Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka).
Krok 5 - Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową foto
6
Zwinąć jak warkocz. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
Krok 6 - Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową foto
7
Piec w 180° przez około 20 minut.
Krok 7 - Zawijaniec drożdżowy z masą kajmakową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 11.01.2015 21:21
wygląda idealnie
molanka 11.01.2015 18:38
ciekawa propozycja
Kolorowa 11.01.2015 18:30
ładny zawijaniec ;)
Zdzisław 11.01.2015 17:07
takie słodkości lubię
Jadwiga/Jaga85 11.01.2015 17:05
To musi być pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak