Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijane pizzerinki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 700 g
drożdże świeże 5 g
mleko 450 ml letniego
kurczak 150 g
szynka 150 g
sos pomidorowy
ketchup łagodny
ser żółty starty 200 g
sól do smaku d/s
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijane pizzerinki

Przepis
Drożdże rozcieramy w misce. Dodajemy letnie mleko i mieszamy składniki z mąką i solą.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut - przykrywamy ściereczką.
Wałkujemy ciasto na duży prostokąt. Smarujemy je koncentratem, sypiemy na nie pokrojoną paprykę i cebulę (w kostkę) oraz kurczaka (wcześniej już podsmażonego z przyprawami) bądź szynkę. Na wierzch dodajemy starty ser.
Zawijamy ciasto z całą zawartością w roladę i kroimy ją na pizzerinki.
Bułeczki pieką się najlepiej na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Folia niestety przyczepia się do nich od spodu.
Pizzerinki powinny pozostać w piekarniku na ok. 15 minut w temp. 200-220 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak