Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijane keksowe bułeczki z lukrem.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

mleko ciepłe pół szklanki
cukier 1 łyżka
mąka tortowa 1 łyżka
drożdże świeże 5 dag

Ciasto

jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier pół szklanki
olej rzepakowy 4 łyżki
mąka tortowa 3 szklanka

Lukier

białko 1 sztuka
cukier puder około 1 szklanka

Dodatkowo

mieszanka keksowa 30 dag
masło lub margaryna 2 łyżki
mąka pszenna do posypania stolnicy
kolorowa posypka według uznania

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 20 bułeczek. Pamiętajmy, żeby białko do lukru było sparzone.

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijane keksowe bułeczki z lukrem.

Kto chętny na pyszną bułeczkę? Zapraszam, bo są pyszne, niezwykle mięciutkie ciasto, wspaniała w smaku mieszanka keksowa, do tego słodki lukier. Ja takie bułeczki uwielbiam z filiżanką aromatycznej kawy, ale można podać je z mlekiem, jak kto lubi. Takie bułeczki można również upiec również na świąteczny stół, będą pyszną ozdobą stołu, ale również szybko z niego znikną. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Jajka i żółtko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, olej i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a jeżeli zbyt gęste dolewamy mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Każdy prostokąt smarujemy stopionym masłem, posypujemy mieszanką keksową i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w dość szerokie plastry, formujemy z nich okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ znacznie urosną. Z każdej rolady wykroimy 10 bułeczek.

4. Pieczenie: Bułeczki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

5. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem przez kilka minut, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość zależy od wielkości białka. Gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim bułki. Następnie dekorujemy kolorową posypką i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

6. Podanie: Gdy lukier zastygnie bułeczki są gotowe do podania. Życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 07.06.2017 07:56
Dziękuję:)
gusia1000 19.04.2017 00:25
Pyszne takie.
Ada-Gaba 17.04.2017 15:21
apetyczne bułeczki
Babeczka35 17.04.2017 08:16
Dziękuję i zapraszam:)
Mniam 15.04.2017 16:53
Świetne bułeczki, z chęcią bym zjadła parę :)
Babeczka35 15.04.2017 15:06
Dziękuję:)
KORAL 14.04.2017 13:36
Smaczne babeczki :)
Grazyna0211 14.04.2017 13:19
smaczne bułeczki
Franciszek 14.04.2017 11:23
pięknie ozdobione
Wacław 14.04.2017 11:00
bardzo apetyczne :-)
Justi2401 14.04.2017 09:43
Jakie fajne bułeczki, poproszę jedną :)
Krzysztof15 14.04.2017 08:57
pyszne bułeczki
Krystyna32 14.04.2017 07:47
pyszne bułeczki
Babeczka35 13.04.2017 18:13
Dziękuję:)
Aleksandra/Olcia 13.04.2017 16:12
pysznie się prezentują
cukiereczek 13.04.2017 15:53
pyszne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak