Zawijane bułeczki z białą kiełbasą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka chlebowa

    0,5 kg
  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    3-4 łyżki
  • sól

    3/4 łyżeczki
  • jajka

    2 sztuki
  • drożdże

    4 dag
  • cukier

    1 łyżeczka

DODATKOWO

  • jajko

    do smarowania
  • kiełbasa biała

    12 małych sztuk
  • kminek

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zawijane bułeczki z białą kiełbasą foto
Do mleka dodajemy drożdże, cukier i około 2 -3 łyki mąki. Rozczyn mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
W oddzielnej misce umieszczamy pozostałą mąkę, sól, olej i jajka. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn.
Krok 2 - Zawijane bułeczki z białą kiełbasą foto
Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości.
Krok 3 - Zawijane bułeczki z białą kiełbasą foto
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąka stolnicę. Wałkujemy je na kwadrat o grubości około 0,7 mm. Kwadrat dzielimy na pasy o szerokości około 2 cm.
Krok 4 - Zawijane bułeczki z białą kiełbasą foto
Każdą z kiełbasek obijamy przygotowanym ciastem drożdżowym. Ciasto zawijamy wokół kiełbaski tak jak gdybyśmy zawijali rurkę. Mi udało się kupić takie małe kiełbaski. Ale jeśli kupimy dłuższe, wystarczy przeciąć je na połowę.
Krok 5 - Zawijane bułeczki z białą kiełbasą foto
Miejscem łączenia ciasta układamy bułki na przygotowanej blaszce. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem. Odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Następnie pieczemy ok 20 minut w 180°C do rumienienia.
Jadwiga/Jaga85
Takie bułeczki świetnie sprawdzają się jako dodatek do Wielkanocnego barszczu, chrzanu czy sałatki!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 24.01.2015 00:29
ładne i pyszne.
Ola1984 23.01.2015 20:31
Świetna przekąska :)
Janina 23.01.2015 16:29
Pyszności;)
Krewa007 23.01.2015 15:08
Wyglądają bardzo smakowicie - koniecznie muszę wypróbować ten przepis
Agnieszka-87-25 23.01.2015 14:41
pomysłowe ekstra!
mirosława4 23.01.2015 14:33
super przepis warty wypróbowania
Konczi 23.01.2015 14:21
Idealne na święta .... Trzeba zapamiętać pomysł :)
dodi 23.01.2015 14:17
ale pyszności
Franciszek 23.01.2015 14:09
Warto wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat