Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijak z makiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 5 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżecz.
masło0 250 g
jajko 1 szt.
żółtko jajek 2 szt.
śmietana 18 proc 4 łyż.
mak 300 g
mleko 1 szkl.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyż.
cukier 3/4 szkl.
jabłka prażone 1/2 szkl.
aromat migdałowy 4 krople
białko 2 szt.
sól 1 szczypta
polewa czekoladowa 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijak z makiem

Kroki postępowania

1
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, szybko wyrabiam i wkładam na pół godziny do lodówki. Masę dzielę na połowę. Masa makowa: Mak dwa razy mielę w maszynce. Następnie zmielony mak zalewam gorącym mlekiem i gotuję kilka minut, dodaję cukier i gotuję, aż całość zgęstnieje. Zdejmuję garnek z ognia, dodaję prażone jabłka ze słoika, bułkę tartą i doprawiam aromatem migdałowym, mieszam dokładnie. Na koniec dodaję do masy pianę ubitą z białek. Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki i wałkuję na podsypanej mąką stolnicy. Na każdy placek wykładam masę makową, rozsmarowuję ją równomiernie.
Krok 1 - Zawijak z makiem foto
2
Zawijam ciasto z makową masą w roladę, końce sklejam do środka. Zawinięte rolady owijam luźno w papier do pieczenia i przenoszę do blachy tak aby każda rolada była sklejeniem do dołu. W czasie pieczenia ciasto znacznie urośnie. Blachę z dwoma roladami wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę około 70 minut.
Krok 2 - Zawijak z makiem foto
3
Po dokładnym ostudzeniu zawijaki ozdabiam polewą czekoladową i perełkami.
Krok 3 - Zawijak z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 02.04.2014 15:26
Super wyszedł:)
malaczarna23 04.12.2012 12:05
uwielbiam makowce
Konczi 04.12.2012 11:19
cudny taki równiutki !
AURELKA 04.12.2012 10:56
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak