Żarska zupa rozgrzewająca

Żarska zupa rozgrzewająca

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Lekki mróz daje się we znaki. Gorąco polecamy naszą pyszną rozgrzewającą zupę, którą popełnicie w około 30 min.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kiełbasa

    200 gramów
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 kawałek
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • olej słonecznikowy

    2 łyżki
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • bulion wołowy

    1.5 litra
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • liście laurowe Prymat

    3 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    5 sztuk
  • papryka czerwona

    0.5 sztuki
  • papryka zielona

    0.5 sztuki
  • papryka żółta

    0.5 sztuki
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • papryka ostra Prymat

    0.5 łyżeczki
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    0.5 łyżeczki
  • czosneku granulowany Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • jajka

    4 sztuki
  • ocet

    4 łyżki
  • wrzątek

    1 litr
  • kasza pęczak

    2 łyżki
  • mielony kminek Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kiełbasę kroimy, tak jak lubimy.
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn.
Por kroimy w piórka.
Ziemniaki kroimy w kostkę.
Ząbki czosnku rozgniatamy.
Ogórki kroimy w zapałkę.
Papryki kroimy w paski.

Na rozgrzany olej wrzucamy kiełbasę i czosnek, chwilę smażymy. Następnie dodajemy jarzyny i ziemniaki, chwilę dusimy pod przykryciem, zalewamy gorącym bulionem.

Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy, kaszę, zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Po 10 min. wrzucamy ogórki, papryki, gotujemy 5 min. na dużym ogniu. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, gotujemy na silnym ogniu 5 min.

Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masło rozgrzewamy, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, rozrabiamy z wywarem, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

Podajemy z jajkiem w koszulce.

Jajka zrobiliśmy w szybki sposób.

Do salaterek wlewamy po łyżce octu, zalewamy wrzątkiem, robimy wir i wbijamy do każdej po 1 jajku. Salaterki przykrywamy folią aluminiową. Po około 7 min (w zależności od wielkości jajek) wyławiamy.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy soli wędzonej.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

27.01.2019 18:36
Taka zupa to musi być pyszna :)

Basiliana

24.01.2019 22:00
Pyszna, sycąca zupa w sam raz na mroźne dni.

bietka

24.01.2019 09:27
Bardzo pyszna i rozgrzewająca zupka, warto taką zrobić w te chłodne dni :)

Bożena Matuszczyk

24.01.2019 09:10
Oczywiście na te mroźne dni taką rozgrzewającą zupkę każdy ze smakiem zje.;).;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat