Żarska zupa rozgrzewająca

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Lekki mróz daje się we znaki. Gorąco polecamy naszą pyszną rozgrzewającą zupę, którą popełnicie w około 45 minut.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kiełbasa

    200 gramów
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 kawałek
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej słonecznikowy

    2 łyżki
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • bulion wołowy

    1,5 litra
  • pomidory krojone z puszki

    400 gramów
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    5 sztuk
  • papryka czerwona

    0,5 sztuki
  • papryka zielona

    0,5 sztuki
  • papryka żółta

    0,5 sztuki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Imbir mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • jajko

    4 sztuki
  • ocet

    4 łyżki
  • wrzątek

    1 litr
  • kasza pęczak

    2 łyżki
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • ogórek kiszony

    2 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kiełbasę kroimy, tak jak lubimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn. Por kroimy w piórka. Ziemniaki kroimy w kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy. Ogórki kroimy w zapałkę. Papryki kroimy w paski.

Na rozgrzany olej wrzucamy kiełbasę i czosnek, chwilę smażymy. Następnie dodajemy jarzyny i ziemniaki, chwilę dusimy pod przykryciem, zalewamy gorącym bulionem.

Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy, kaszę, zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Po 10 minutach dodajemy ogórki, papryki i gotujemy 5 minut na dużym ogniu. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą i gotujemy na silnym ogniu 5 minut.

Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masło rozgrzewamy, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, rozrabiamy z wywarem, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Podajemy z jajkiem w koszulce.

Jajka zrobiliśmy w szybki sposób. Do salaterek wlewamy po łyżce octu, zalewamy wrzątkiem, robimy wir i wbijamy do każdej po 1 jajku. Salaterki przykrywamy folią aluminiową. Po około 7 minutach (w zależności od wielkości jajek) wyławiamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 27.01.2019 18:36
Taka zupa to musi być pyszna :)
Basiliana 24.01.2019 22:00
Pyszna, sycąca zupa w sam raz na mroźne dni.
bietka 24.01.2019 09:27
Bardzo pyszna i rozgrzewająca zupka, warto taką zrobić w te chłodne dni :)
Bożena Matuszczyk 24.01.2019 09:10
Oczywiście na te mroźne dni taką rozgrzewającą zupkę każdy ze smakiem zje.;).;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat