Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zaplatany drożdżowiec

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 0,5 kg
drożdże 5 dag
mleko 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
margaryna 10 dag
cukier 0,5 szklanki
sól szczypta
jajko do posmarowania

SER

ser biały 250 gram
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1-2 łyżki do smaku
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 szczypta

DODATKOWO

brzoskwinie w puszce 1 puszka

KRUSZONKA

mąka 4 łyżki
cukier 4 łyżki
margaryna 6 dag

Porada

Chyba nie osoby, która by się nie skusiła na drożdżowca! W końcu większość z nas wychowała się na tych ciastach:)

Przepis i sposób przygotowania na: Zaplatany drożdżowiec

Kroki postępowania

1
Margarynę topimy. Studzimy.
Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany.
Krok 1 - Zaplatany drożdżowiec foto
2
Gotowy pozostawimy do podrośnięcia.
Krok 2 - Zaplatany drożdżowiec foto
3
Gdy wyrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, cukier, letnie mleko, sól, jajka oraz żółtko. Ciasto zagniatamy około 10-15 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz.
Krok 3 - Zaplatany drożdżowiec foto
4
Zagniatamy jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Tak przygotowane ponownie pozostawiamy do podrośnięcia (w ciepłe miejsce).
Gdy ciasto rośnie nie odpoczywamy, ale przygotowujemy nadzienie oraz kruszonkę:)
Krok 4 - Zaplatany drożdżowiec foto
5
BRZOSKWNIE:Brzoskwinie odsączamy z soku. Kroimy wzdłuż na mniejsze części (każdą połówkę na 3-4 części). Pokrojone owoce wykładamy na ser.
Krok 5 - Zaplatany drożdżowiec foto
6
Ser najprościej przygotować w malakserze. W tym celu ser, cukier waniliowy oraz żółtka przekładamy do malaksera. Miksujemy. Następnie słodzimy do smaku. Ponownie miksujemy całość. Pod koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Gotowy ser wykładamy na środek rozwałkowanego ciasta drożdżowego.
Krok 6 - Zaplatany drożdżowiec foto
7
KRUSZONKA:
Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozkruszamy je w dłoniach.
Krok 7 - Zaplatany drożdżowiec foto
8
Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę.
Rozwałkowujemy go na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30x 40 cm.
Wzdłuż środka rozwałkowane ciasta wykładamy przygotowaną masę serową. Na ser wykładamy pokrojone na mniejsze części brzoskwinie.
Krok 8 - Zaplatany drożdżowiec foto
9
Boki ciasta (nie posmarowane nadzieniem) nacinamy co około 1,5 cm tworząc tym samym paski
Krok 9 - Zaplatany drożdżowiec foto
10
Po nacięciu boków zaczynamy zaplatać nasz drożdżowiec. Zaczynamy od zawinięcia końców ciasta. Następnie zawijamy na sienie kolejne paski ciasta
Krok 10 - Zaplatany drożdżowiec foto
11
Gotowy warkocz delikatnie przekładamy na wyłożona papierem blaszkę. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 45 minut w 180˚C.
Krok 11 - Zaplatany drożdżowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.06.2014 22:55
Dobre ciasto.
Katarzyna59 03.06.2014 20:13
bardzo smaczne
Bernadeta1 03.06.2014 14:04
super ciasto
wyattearp 03.06.2014 09:47
takie ciasta lubię :)
Agnieszka-87-25 03.06.2014 08:09
jak zawsze pysznie :)
krystyna330 03.06.2014 06:48
Palce lizać!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak