Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany sandacz w pieczarkach i śmietanie z pomidorami i szczypiorkiem

5.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ryba

filet z sandacza (100 gramów) 4 sztuki

Marynata

olej rzepakowy 2 łyżki
Musztarda z whisky Prymat 1 łyżka
roztarte ząbki czosnku 2 sztuki

Sos

olej z suszonych pomidorów 3 łyżki
por (pokrojona biała część) 1/2 sztuki
ząbki czosnku pokrojone w plastry 2 sztuki
pieczarki (pokrojone w plastry) 8 sztuki
Musztarda z whisky Prymat 1 łyżka
pomidory suszone Smak (pokrojone) 5 sztuk
szczypiorek posiekany 1 pęczek
białe wino wytrawne 100 mililitrów
śmietanka kremówka 36% 1/2 litra
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku

Do dekoracji

Szczypiorek cienki 1/4 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany sandacz w pieczarkach i śmietanie z pomidorami i szczypiorkiem

1. Oczyszczone i osuszone filety z sandacza marynujemy we wszystkich połączonych składnikach marynaty.

2. Na patelni na oleju smażymy pora, czosnek, pieczarki, suszone pomidory.

3. Dodajemy musztardę, zalewamy winem, śmietaną, gotujemy i mieszamy.

4. Po kilku minutach dodajemy szczypiorek, doprawiamy do smaku papryką, gałką i solą  ziołową.

5. Sandacza układamy w pojemniku żaroodpornym, zalewamy sosem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok 20 min.

6. Po wyjęciu układamy na talerzu i dekorujemy szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak