Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany ryż z wątróbką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 2 szt.
ryż 2 szkl.
gałka muszkatałowa 0,25 łyżki
wątróbka 200 g
masło 1/2 kostki
bułka tarta pikantna

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany ryż z wątróbką

Płuczemy ryż, wkładamy do garnka, zalewamy 1, 5 l wrzątku, gotujemy ponad kwadrans, odcedzamy, dodajemy 2 łyżki masła i gałkę muszkatołową po czym dokładnie mieszamy. Obieramy cebule, płuczemy i siekamy. Płuczemy wątróbkę, pozbawiamy ją żył i błon, kroimy na plasterki i wraz z cebulą smażymy na łyżce masła. Mieszamy ryż z cebulą i wątróbką. Przygotowujemy naczynie do zapiekania: smarujemy masłem i obsypujemy obficie bułką tartą. Wkładamy składniki i pieczemy przez pół godziny w piekarniku nastawionym na 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 10.12.2010 07:09
jeszcze nie próbowałam wątróbki z ryżem, fajne połaczenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak