Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany ryż z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
jabłka 4 sztuki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier kryształ 2 łyżki
mleko 3,2% 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany ryż z jabłkami

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy do miękkości na wodzie z dodatkiem cukru i odrobiny mleka.
Krok 1 - Zapiekany ryż z jabłkami foto
2
Następnie odstawiamy ryż do przestygnięcia na durszlaku.
Krok 2 - Zapiekany ryż z jabłkami foto
3
Jabłka najlepiej renety ścieramy na tarce o małych oczkach.
Krok 3 - Zapiekany ryż z jabłkami foto
4
W brytfance układamy kolejno warstwami ryż
Krok 4 - Zapiekany ryż z jabłkami foto
5
Następna wartwa to jabłka,dodatkowo jabłka posypujemy odrobiną cynamonu i cukru.
Krok 5 - Zapiekany ryż z jabłkami foto
6
Brytfankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok 20 min.
Krok 6 - Zapiekany ryż z jabłkami foto
7
Po upieczeniu zostawiamy na chwilę do ostygnięcia bo ryż jest bardzo gorący.
Krok 7 - Zapiekany ryż z jabłkami foto
8
Podajemy bez dodatków jako samodzielne danie
Krok 8 - Zapiekany ryż z jabłkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 26.09.2014 11:54
zrobię dzisiaj na obiad:)
irenka 05.03.2014 20:33
pychotka ,uwielbiam
mitek111 04.03.2014 19:18
pysznie brzmi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak