Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany ryż z frankfurterkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż biały 250 g
masło 40 g
czosnek 2 ząbki
przecier pomidorowy 20 g
frankfurterki wieprzowe 4 sztuki
czarne oliwki bez pestek 10 sztuk
cebula 1 sztuka
oliwa 4 łyżeczki
żółty ser 50 g
rosół z kurczaka 0,5 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany ryż z frankfurterkami

1. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę. Smażyć przez cztery minuty cały czas mieszając. Następnie dodać przecier pomidorowy i smażyć kolejną minutę. Dodać ryż i dobrze wymieszać. Całość zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Garnek przykryć, ogień zmniejszyć do minimum. Gotować 10 minut, zgasić ogień. Odstawić garnek w ciepłe miejsce na kolejne 10 minut.
2. Frankfurterki pokroić na plasterki. Oliwki w ćwiartki. Połowę sera zetrzeć na tarce.
3. Do gotowego ryżu dodać frankfurterki, oliwki i starty ser. Dobrze wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wierzch przyozdobić pozostałym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser na wierzchu się zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 09.10.2012 06:59
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak