Zapiekany pasztet z mięs mieszanych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    4 sztuki
  • boczek

    40 dag
  • karkówka

    30 dag
  • łopatka wieprzowa

    30 dag
  • wątróbka drobiowa

    20 dag
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    0,25 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • grzyby suszone

    3 sztuki
  • przyprawa do potraw

    2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    0,5 łyżeczki
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny ziarnisty

    1 łyżeczka
  • liść laurowy

    3 sztuki
  • smalec

    2 łyżki
  • jajka

    9 sztuk
  • masło

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekany pasztet z mięs mieszanych foto
Mięso drobiowe i wieprzowe podsmażyć na smalcu i przełożyć do garnka na tym samym tłuszczu obsmażyć w całości i tylko obrane marchew, seler, pietruszkę i cebulę po podsmażeniu dodać do mięsa, dołożyć surowe podgardle ewentualnie może być boczek oraz namoczone wcześniej kapelusze grzybów. Mięso zalać około 1 litrem wody dosypać ziarna pieprzu, 1 łyżeczkę jarzynki oraz dorzucić liście laurowe i czosnek, przykryć i gotować do momentu kiedy mięso będzie mięciutkie. Ugotowane mięso razem z warzywami wyjąc z bulionu i wystudzić, następnie skręcić przez maszynkę razem z wątróbką tylko przesmażoną na pozostałym z wcześniejszego smażenia tłuszczu do masy mięsnej dodać 4 surowe jajka, a resztę jajek ugotować na twardo, dosypać suszony tymianek, pieprz i 1 łyżeczkę jarzynki, dolać 3/4 szklanki bulionu i dokładnie wszystko wymieszać ewentualnie doprawić do smaku solą.
Krok 2 - Zapiekany pasztet z mięs mieszanych foto
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie wyłożyć połowę masy mięsnej na niej ułożyć ugotowane i obrane jajka, przykryć resztą masy mięsnej i wyrównać po wierzchu posypać wiórkami z masła.
Krok 3 - Zapiekany pasztet z mięs mieszanych foto
Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku około 80 minut. Pasztet kroić dopiero po dokładnym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 25.04.2014 19:15
Jeszcze pachnie świętami :-)
Lidzia 24.04.2014 17:23
Takiego jeszcze nie jadłam. Trzeba spróbować.
rosik93 24.04.2014 16:29
Miałem podobny pasztet na święta.
krystyna330 24.04.2014 15:33
pychotka mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat