Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany pasztet z mięs mieszanych

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 4 sztuki
boczek 40 dag
karkówka 30 dag
łopatka wieprzowa 30 dag
wątróbka drobiowa 20 dag
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 0,25 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
grzyby suszone 3 sztuki
przyprawa do potraw 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
smalec 2 łyżki
jajko 9 sztuk
masło 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany pasztet z mięs mieszanych

Kroki postępowania

1
Mięso drobiowe i wieprzowe podsmażyć na smalcu i przełożyć do garnka na tym samym tłuszczu obsmażyć w całości i tylko obrane marchew, seler, pietruszkę i cebulę po podsmażeniu dodać do mięsa, dołożyć surowe podgardle ewentualnie może być boczek oraz namoczone wcześniej kapelusze grzybów. Mięso zalać około 1 litrem wody dosypać ziarna pieprzu, 1 łyżeczkę jarzynki oraz dorzucić liście laurowe i czosnek, przykryć i gotować do momentu kiedy mięso będzie mięciutkie. Ugotowane mięso razem z warzywami wyjąc z bulionu i wystudzić, następnie skręcić przez maszynkę razem z wątróbką tylko przesmażoną na pozostałym z wcześniejszego smażenia tłuszczu do masy mięsnej dodać 4 surowe jajka, a resztę jajek ugotować na twardo, dosypać suszony tymianek, pieprz i 1 łyżeczkę jarzynki, dolać 3/4 szklanki bulionu i dokładnie wszystko wymieszać ewentualnie doprawić do smaku solą.
Krok 1 - Zapiekany pasztet z mięs mieszanych foto
2
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie wyłożyć połowę masy mięsnej na niej ułożyć ugotowane i obrane jajka, przykryć resztą masy mięsnej i wyrównać po wierzchu posypać wiórkami z masła.
Krok 2 - Zapiekany pasztet z mięs mieszanych foto
3
Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku około 80 minut. Pasztet kroić dopiero po dokładnym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce.
Krok 3 - Zapiekany pasztet z mięs mieszanych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 25.04.2014 19:15
Jeszcze pachnie świętami :-)
Lidzia 24.04.2014 17:23
Takiego jeszcze nie jadłam. Trzeba spróbować.
rosik93 24.04.2014 16:29
Miałem podobny pasztet na święta.
krystyna330 24.04.2014 15:33
pychotka mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak