Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na sos pomidorowy
-
pomidory
1 1/2 kg -
pomidory w puszce
1 puszka -
cebula
600 g -
ząbki czosnku
4-5 sztuki -
oregano
1 łyżka -
Bazylia suszona Prymat
1 łyżka -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
cukier
1 szczypta -
olej
2-3 łyżki
Dodatkowo
-
makaron muszelki
500 g -
mozzarella w kulce
1 kulka -
parmezan starty
100 g -
pomidorki koktajlowe
10 szt -
bazylia świeża
2-3 łyżki listków
Przepis i sposób przygotowania Zapiekany makaron z sosem pomidorowym
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Świeże pomidory kroimy w kostkę (można je wcześniej obrać ze skórki). Do cebuli dodajemy świeże pomidory i pomidory z puszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i jeszcze ciepły łączymy z pomidorowym sosem. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem i mozzarellą, układamy połówki koktajlowych pomidorków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 20-30 minut. Ser ma się rozpuścić.
Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami bazylii.
Komentarze (17)
Załaduj więcej komentarzy (7)