Zapiekany makaron z białym serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    350 g
  • biały ser

    500 g
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • żółtka

    2 szt
  • cukier wanilinowy

    1 op
  • cukier

  • sól

  • masło

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w posolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Ser mieszamy ze śmietaną, cukrem waniliowym(jeżeli lubimy bardziej słodkie dosypujemy cukru). Do masy dodajemy żółtka i wszystko mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ugotowany i lekko przestudzony makaron mieszamy delikatnie z masą serową, przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy według uznania cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 30 minut do zrumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 13.12.2013 08:31
warto wypróbowac
Karolcia12 28.09.2013 22:11
świetny pomysł na ten kozi ser
Aleksandra/Olcia 28.09.2013 22:08
ciekawy pomsysl
sylwia_mc 28.09.2013 21:53
bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat