Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany kurczak na boczku i ziemniakach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

udka kurczaka 1 kg
majonez 1 łyżka
musztarda 1 łyżka ulubionej
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
boczek wędzony 150 g w plastrach

Ziemniaki

ziemniaki 800 g
olej rzepakowy 2 łyżki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżka

Porada

Jedno z wielu dań, gdzie przygotowanie trwa chwilę, a danie samo robi się. Możemy napisać tylko tyle…Przepyszne <3

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany kurczak na boczku i ziemniakach

Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry (2-3 mm), mieszamy z olejem i przyprawą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierz wykładamy plastry boczku.
Udka z kurczaka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Majonez mieszamy z musztardą, wrzucamy mięso, dokładnie łączymy z sosem.
Na plastry boczku układamy mięso, które oprószamy przyprawą do kurczaka.
Całość zapiekamy 50 min pod przykryciem w temperaturze 200°C, następnie 10-15 min w termoobiegu, w tej samej temperaturze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak