Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany kalafior z salsą pomidorową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior
oliwa
parmezan starty 6 łyżek
pomidorki koktajlowe 1 kiść
oliwki zielone 1 garść
karczochy marynowane w zalewie 3 szt
pomidory suszone Smak 4 szt
cebula czerwona 1 szt
bazylia świeża
natka pietruszki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany kalafior z salsą pomidorową

Z kalafiora usunąłem liście, opłukałem, osuszyłem. Następnie pokroiłem go w plastry o grubości ok. 1,5 cm w poprzek, tak aby plastry przypominały drzewo.
Z każdej strony skropiłem kalafior oliwą, oprószyłem solą i pieprzem oraz odrobiną startego parmezanu. Ułożyłem plastry na blasze wyłożonej pergaminem, zapiekałem do miękkości w temperaturze 200 stopni C. Delikatnie odwróciłem każdy plaster za pomocą łopatki.

Sos : pomidorki, oliwki, karczochy i suszone pomidory pokroiłem w kostkę. Cebulę obrałem, drobno posiekałem. Opłukałem zioła, osuszyłem i też drobno posiekałem. Wszystko dodałem do warzyw, doprawiłem sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
Kalafior podałem z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 26.05.2017 19:52
Prezentuje się bardzo apetycznie:)
Malinka 24.03.2017 13:50
Bardzo apetycznie się prezentuje :)
Mniam 24.03.2017 12:12
Jakie to dobre musi być :)
anka1988 23.03.2017 22:04
wygląda bardzo apetycznie
wwwiolka 23.03.2017 20:46
Bardzo fajny przepis.
IZABELA29 23.03.2017 19:55
Fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak