Zapiekany kalafior z salsą pomidorową

Zapiekany kalafior z salsą pomidorową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

  • oliwa

  • parmezan starty

    6 łyżek
  • pomidorki koktajlowe

    1 kiść
  • oliwki zielone

    1 garść
  • karczochy marynowane w zalewie

    3 szt
  • pomidory suszone Smak

    4 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • bazylia świeża

  • natka pietruszki

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kalafiora usunąłem liście, opłukałem, osuszyłem. Następnie pokroiłem go w plastry o grubości ok. 1,5 cm w poprzek, tak aby plastry przypominały drzewo.
Z każdej strony skropiłem kalafior oliwą, oprószyłem solą i pieprzem oraz odrobiną startego parmezanu. Ułożyłem plastry na blasze wyłożonej pergaminem, zapiekałem do miękkości w temperaturze 200 stopni C. Delikatnie odwróciłem każdy plaster za pomocą łopatki.

Sos : pomidorki, oliwki, karczochy i suszone pomidory pokroiłem w kostkę. Cebulę obrałem, drobno posiekałem. Opłukałem zioła, osuszyłem i też drobno posiekałem. Wszystko dodałem do warzyw, doprawiłem sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
Kalafior podałem z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 26.05.2017 19:52
Prezentuje się bardzo apetycznie:)
Malinka 24.03.2017 13:50
Bardzo apetycznie się prezentuje :)
Mniam 24.03.2017 12:12
Jakie to dobre musi być :)
anka1988 23.03.2017 22:04
wygląda bardzo apetycznie
wwwiolka 23.03.2017 20:46
Bardzo fajny przepis.
IZABELA29 23.03.2017 19:55
Fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat