Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany kalafior

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kalafior
sól
masło
natka pietruszki 1/2 pęczka
jajko 4 szt
śmietana 30% 200 ml
parmezan starty 50 g
Pieprz biały mielony Prymat
szynka gotowana 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany kalafior

Ziemniaki po umyciu ugotowałem w mundurkach. Odcedziłem , przestudziłem i po obraniu pokroiłem w talarki. Kalafior oczyściłem i umyłem , włożyłem do wrzącej osolonej wody , gotowałem 15 minut. Dużą formę żaroodporną wysmarowałem masłem. Pośrodku ułożyłem osączony kalafior , a dookoła plasterki ziemniaków w taki sposób aby zachodziły lekko jeden na drugi. Posiekałem natkę . Jajka utarłem mikserem z e śmietaną , serem i natką. Doprawiłem solą i pieprzem. Polałem składniki zapiekanki sosem. Piekłem 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Bezpośrednio przed podaniem posypałem pokrojona w kostkę szynką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 24.08.2014 14:16
Ładnie się prezentuje!
berys18 23.08.2014 20:31
bardzo fajnie wygląda
Lis 23.08.2014 19:45
Smakowicie wygląda:)
molanka 23.08.2014 18:47
pyszny zapiekany kalafior
Iwusia 23.08.2014 18:21
ale smakowite danie
gosia561 23.08.2014 17:30
pyszny kalafior
wwwiolka 23.08.2014 16:17
Fajny przepis!
stef 23.08.2014 12:22
Bardzo dobra zapiekanka,robię podobną i posypuję orzechami włoskimi lub ziemnymi.
halinah 23.08.2014 12:11
lubię taki kalafior
Seba 23.08.2014 12:06
Smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak