Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany camembert

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser camembert 2 szt
papryczka chili 1 szczypta (grubo mielona)
Pieprz czarny Prymat w młynku
ząbki czosnku 2 szt (zmiażdżone)
tymianek 1 świeży
oliwa 1 łyżka
bagietka

Porada

Ważne! Opakowanie sera ma być łączone zszywkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany camembert

Piekarnik rozgrzałem do temperatury200 stopni. Ser wyjąłem z pudełek i zamoczyłem spód opakowania w wodzie na 5 min. To zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu się drewna. W międzyczasie ser odpakowałem z papieru. Wyciąłem ostrym czubkiem noża górną skórkę sera pozostawiając mały rant, tak aby ser się nie wylał. W miękki środek sera wcisnąłem kawałki czosnku, chili i świeżych ziół. Posypałem pieprzem.
Ser ułożyłem ponownie na papierze a ten włożyłem z serem do drewnianego opakowania. Papier pozostawiłem odwinięty. Wstawiłem tak przygotowany do piekarnika na środkową blaszkę. Zapiekałem około 20 min. Posypałem świeżymi ziołami.
Podawałem w foremce tak jak był pieczony polany oliwą. Do tego bagietkę, którą maczamy w ciekłym serze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 19.06.2016 17:17
Bajka :) Z przyjemności bym skosztowała :)
olkaaa 16.06.2016 18:50
bardzo lubię
Wiktoria29 15.06.2016 21:12
lubię taki zapiekany ser
cukiereczek 15.06.2016 17:50
ciekawe i apetycznie wygląda
Agnieszka-87-25 15.06.2016 14:19
smaczny jest
Jolcia_90 15.06.2016 13:41
Pysznie przygotowany serek :) Ja tak średnio lubię camemberta, trochę zjem, potem mnie muli. Ale na ciepło smaczniejszy niż na zimno :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak