Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanki z opieńkami i papryką Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

chleb 500 g
grzyby leśne 400 g blanszowanych opieniek
cebula 1 szt
papryka czerwona 1/3 szt
papryka żółta 1/3 szt
Ser Koryciński naturalny świeży 150 g
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
roszponka 1 garść
ketchup pikantny do polania
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanki z opieńkami i papryką Zewy

Opieńki po rozmrożeniu przepłukać i odsączyć na sicie a cebulę pokroić w piórka.
Na patelnię wlać odrobinę oleju, wrzucić grzyby i cebulę i podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Grzyby wyjąc do miseczki i na tym tłuszczu podsmażyć paprykę pokrojoną na kawałki, doprawić.
Chleb pokroić wzdłuż na kromki i ułożyć na blasze do pieczenia.
Na kromkach rozłożyć grzyby a na nie paprykę.
Następnie pokruszyć ser i posypać papryką.
Zapiekanki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do rozpuszczenia się sera.
Gotowe zapiekanki ułożyć na talerzach, położyć na nich roszponkę i polać ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.04.2016 19:57
wspaniała zapiekanka
olkaaa 13.04.2016 19:30
kusząca propozycja
Ela427 13.04.2016 14:39
śliczna i kolorowa
Jolcia_90 13.04.2016 13:54
Super :) Lubię grzybowe zapiekanki, ale z opieńkami jeszcze nie przygotowywałam :)
wyattearp 13.04.2016 13:50
rewelacja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
agaK. 13.04.2016 12:37
Wygląda świeżo i pysznie:)
justynkag 13.04.2016 10:57
Od samego patrzenia głodna się zrobiłam. Pycha!
mysza75 13.04.2016 10:04
jaka fajna zapiekanka pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak