Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
małe bagietki
3 sztuki -
grzyby leśne
40-50 dkg -
cebula
1 sztuka -
kulka mozzarelii
1 sztuka -
ser żółty
10-15 dkg -
szynka
15-20 dkg -
sól i pieprz
do smaku -
masło
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanki z grzybami leśnymi
Grzyby oczyścić,umyć pod bieżącą wodą i pokroić w półplasterki.
Cebulę obrać ,posiekać w drobną kostkę i podsmyżyć na maśle,następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę i delikatnie podsmażyć.
Do cebuli z szynką dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około 15-20 min.na wolnym ogniu mieszyjąc od czasu do czasu.
Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Przygotowane grzyby układamy na przekrojonych bagietkach.
Ser żółty i mozzarellę ścieramy na tarce o drubych oczkach i posypujemy bagietki z grzybami.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 min.
Podajemy z odrobiną ketchupu i majonezu.
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)