Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanki z ciasta francuskiego

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op.
pomidory 2 szt.
mozzarella w bloku 10 dag
szynka wędzona 2-3 plastry
jajko 1
śmietana 30% 2 łyżki
suszone pomidory z czosnkiem 1 łyżeczka
oregano 2 szczypty
sól i pieprz
bazylia świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanki z ciasta francuskiego

Pomidora pokroić w pół-plastry, a szynkę w ok. 1 cm paseczki. Ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pokroić na 8 prostokątów. Brzegi każdego z nich zawinąć na szerokość ok. ½ cm. Na każdym prostokącie ułożyć kawałki pomidora, po 2-3 paski szynki i posypać serem oraz przyprawą z suszonych pomidorów z chili i oregano. Jajko rozbełtać i posmarować nim brzegi prostokątów. Do reszty jajka dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i łyżeczką nałożyć sos na płaty. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (z włączonym termoobiegiem) przez 15 minut. Podać po lekkim przestudzeniu posypane świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

myszka6 24.06.2015 11:57
Pyszności ,super
ilka01 11.05.2015 10:37
pyszności :)
zabcia117 10.05.2015 22:43
Pychotka :)
wwwiolka 10.05.2015 22:15
Bardzo fajny przepis.
Franciszek 10.05.2015 21:11
Dobry pomysł
Katarzyna59 10.05.2015 21:08
bardzo smakowite
Agata3 10.05.2015 20:35
ale pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak