Zapiekanki na bułkach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułka

    kilka szt
  • wędlina

    kilka plastrów
  • cebula

    1-2 szt
  • ogórki kwaszone Smak

    kilka szt
  • ser żółty

  • keczup

    opcjonalnie
  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułki rozcinamy na połówki, każdą połówkę smarujemy odrobiną masła, aby były miękkie po podgrzaniu. Układamy wędlinę (u mnie są to zawsze niespożytkowane wcześniej ostatki wędlin), plastry cebuli (można też posiekać) i plasterki ogórków kwaszonych (ja kroję wzdłuż, ale mogą być też małe plasterki). Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, nakładamy na zapiekanki i podgrzewamy w mikrofali lub piekarniku - do lekkiego rozpuszczenia sera (aby nie spływał). Podajemy od razu, można polać keczupem lub posmarować musztardą - wedle gustu.
MałaMi89
Dodatki możemy dopasowywać według gustu i stanu posiadania (ja lubię też z papryką). Jest to dobry sposób na wykorzystanie czerstwiejącego pieczywa i resztek wędlin czy warzyw. Możemy też posypać zapiekanki ulubionymi ziołami, np. bazylią, oregano.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 02.03.2017 23:22
Smaczna i kusząca kanapka;)
gosia561 31.01.2016 16:04
dobre na kolację
gerard.sz 31.01.2016 14:17
Zapiekany na każdym pieczywie są dobre, tylko że na jednym bardziej a na drugim mniej :P
gosia56 31.01.2016 14:15
proste ale pyszne
Jolcia_90 31.01.2016 13:33
super danie na ciepło. też tak czasem robię jak nie mam bagietek to i bułka dobra :)
Franciszek 31.01.2016 13:32
dobre zapiekanki
cukiereczek 31.01.2016 13:31
i ja lubię takie zapiekanki
Aleksandra/Olcia 31.01.2016 13:02
bardzo lubimy takie bułeczki
Damiano 31.01.2016 12:57
uwielbiam zapiekanki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat