zapiekanki meksykańskie

zapiekanki meksykańskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    200 gram
  • cebula

    2 sztuki
  • pieczarki małe

    6 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • ziemniaki

    6 sztuk
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    2 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • kukurydza w puszce

    3/4 puszki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - zapiekanki meksykańskie foto
Pieczarki kroimy w platerki i podsmażamy na odrobinie oliwy z posiekaną 1 cebulą (drugą kroimy w grube plastry i odstawiamy), przekładamy do miski.



Krok 2 - zapiekanki meksykańskie foto

Na ta samą patelnię wrzucamy mięso mielone wymieszane z przecisniętym przez praskę czosnkiem, doprawione odrobiną soli i pieprzu. Smażymy pod koniec dodając łyżkę koncentratu pomidorowego.

Krok 3 - zapiekanki meksykańskie foto

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki tłuczemy dodając łyżke masła i mleko. Następnie przekładamy je do rękawa cukierniczego.
Krok 4 - zapiekanki meksykańskie foto

Na dnie każdej kokilki układamy gruby plaster cebuli. Na nim układamy warstwę usmażonego mięsa, potem pieczarki oraz po łyżce kukurydzy z puszki. Na wierzch wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego warstwę puree z ziemniaków.

Kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

03.07.2017 12:12
smaczna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat