Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanki meksykańskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 200 gram
cebula 2 sztuki
pieczarki małe 6 sztuki
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
ziemniaki 6 sztuk
masło 1 łyżka
mleko 2 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
kukurydza w puszce 3/4 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanki meksykańskie

Kroki postępowania

1
Pieczarki kroimy w platerki i podsmażamy na odrobinie oliwy z posiekaną 1 cebulą (drugą kroimy w grube plastry i odstawiamy), przekładamy do miski.



Krok 1 - zapiekanki meksykańskie foto
2

Na ta samą patelnię wrzucamy mięso mielone wymieszane z przecisniętym przez praskę czosnkiem, doprawione odrobiną soli i pieprzu. Smażymy pod koniec dodając łyżkę koncentratu pomidorowego.

Krok 2 - zapiekanki meksykańskie foto
3

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki tłuczemy dodając łyżke masła i mleko. Następnie przekładamy je do rękawa cukierniczego.
Krok 3 - zapiekanki meksykańskie foto
4

Na dnie każdej kokilki układamy gruby plaster cebuli. Na nim układamy warstwę usmażonego mięsa, potem pieczarki oraz po łyżce kukurydzy z puszki. Na wierzch wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego warstwę puree z ziemniaków.

Kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.
Krok 4 - zapiekanki meksykańskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 03.07.2017 12:12
smaczna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak