zapiekanki chłopskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4 sztuki
  • boczek wędzony

    6 plastrów
  • cebula

    1 sztuka
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • mleko

    3 łyżki
  • serek kremowy

    100 gram
  • tymianek

    3 gałązki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • masło lub margaryna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienki plastry (jeśli będą za grube mogą być twarde, nie dopieczone). Cebulę kroimy w pióra.
Serek mieszamy ze śmietaną i mlekiem, opcjonalnie dodajemy posiekane zioła.

Ramekiny (kokilki) smarujemy dokładnie masłem. Na dnie każdej układamy po 1 plastrze boczku. Na boczku układamy warstwę z plasterków ziemniaków obtoczonych w sosie z serka i śmietany, na nich układamy cebulę, 1 łyżkę sosu, następnie powtarzamy układanie warstw: boczek,ziemniaki,cebula, wlewamy resztę sosu.
Na wierzchu układamy plasterki ziemniaków bez sosu i smarujemy je oliwą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok. 45 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 24.06.2017 12:30
Zapowiada się rewelacyjnie:)
Wiktoria29 21.06.2017 14:26
dziękuję....
kasienka23 20.06.2017 18:37
świetne zapiekanki, bardzo lubię ziemniaczane :)
Aleksandra/Olcia 20.06.2017 13:00
ale apetyczne
anka1988 20.06.2017 09:07
uwielbiam takie swojskie dania
mirosława4 20.06.2017 08:36
pożywne danie
Franciszek 20.06.2017 00:35
dobry pomysł
Barbara13 19.06.2017 22:51
bardzo apetyczne
bertpvd 19.06.2017 22:19
piękna zapiekanka
halina17 19.06.2017 21:52
Dobry przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat