Zapiekanki caprese z pieczarkami

Zapiekanki caprese z pieczarkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Domowe, chrupiące zapiekanki z mnóstwem pieczarek, serem żółtym oraz delikatną mozzarellą soczystym pomidorem i świeżymi listkami bazylii. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują smakowo a kolor chrupiących bagietek przyciąga wzrok. :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pieczywo:

  • bagietka

    3 sztuki
  • masło 82%

    3 łyżki

Dodatki:

  • pieczarki

    500 g
  • cebule

    2 sztuki
  • sól

    1 łyżeczka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • czosnek Prymat

    1 łyżeczka
  • tartego żółtego sera

    150 g
  • mozzarella w kulkach

    2 sztuki
  • pomidory daktylowe

    2 sztuki
  • bazylia świeża

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zapiekanki:

Krok 1 - Zapiekanki caprese z pieczarkami foto
1. Dodatki: Obrane pieczarki oraz cebulę posiekać drobno, podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.
Doprawić czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
Krok 2 - Zapiekanki caprese z pieczarkami foto
2. Mozzarellę odsączyć z zalewy, wraz z umytymi pomidorami pokroić w plastry.
Bagietki przeciąć na pół wzdłuż, każdą posmarować cienką warstwą masła, położyć pieczarki oraz posypać serem żółtym.
Krok 3 - Zapiekanki caprese z pieczarkami foto
3. Na wierzch położyć pomidory z mozzarellą.
Piec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat