Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanki caprese z pieczarkami

5.0
(35)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Domowe, chrupiące zapiekanki z mnóstwem pieczarek, serem żółtym oraz delikatną mozzarellą soczystym pomidorem i świeżymi listkami bazylii. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują smakowo a kolor chrupiących bagietek przyciąga wzrok. :)

Składniki:

Pieczywo:

bagietka 3 sztuki
masło 82% 3 łyżki

Dodatki:

pieczarki 500 g
cebule 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
masło klarowane 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
tartego żółtego sera 150 g
mozzarella w kulkach 2 sztuki
pomidory daktylowe 2 sztuki
bazylia świeża 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanki caprese z pieczarkami

Zapiekanki:

1
1. Dodatki: Obrane pieczarki oraz cebulę posiekać drobno, podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.
Doprawić czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem.
Krok 1 - Zapiekanki caprese z pieczarkami foto
2
2. Mozzarellę odsączyć z zalewy, wraz z umytymi pomidorami pokroić w plastry.
Bagietki przeciąć na pół wzdłuż, każdą posmarować cienką warstwą masła, położyć pieczarki oraz posypać serem żółtym.
Krok 2 - Zapiekanki caprese z pieczarkami foto
3
3. Na wierzch położyć pomidory z mozzarellą.
Piec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Krok 3 - Zapiekanki caprese z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak