Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka/pasztet z kabaczka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kabaczek 75 dag
marchew 1 szt duża
pieczarki 40 dag
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
jajko 2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
masło do smażenia
olej do formy

Porada

Zamiast kabaczka możemy użyć cukinii lub pół na pół.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka/pasztet z kabaczka

Kroki postępowania

1
Pieczarki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy na rozgrzanym maśle /można na oleju/. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Kabaczek obieramy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy część z nasionami - pozostałego miąższu powinno być ok. 75 dag. Marchew i cebulę obieramy. Na tarce jarzynowej o dużych oczkach ścieramy przygotowanego kabaczka i marchew a cebulę ścieramy na małych oczkach. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do warzyw.
Krok 1 - Zapiekanka/pasztet z kabaczka foto
2
Do warzyw dodajemy bułkę tartą, podsmażone pieczarki, wbijamy jajka i doprawiamy do smaku.
Krok 2 - Zapiekanka/pasztet z kabaczka foto
3
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min. Po dodaniu bułki tartej może się wydawać, że masa jest zbyt sucha ale spokojnie - warzywa puszczą sok i będzie ok.
Krok 3 - Zapiekanka/pasztet z kabaczka foto
4
Naczynie żaroodporne / o średnicy ok. 22 cm/ natłuszczamy olejem, oprószamy bułką tartą i przekładamy do niego przygotowaną masę warzywną. Wierzch również oprószamy bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Krok 4 - Zapiekanka/pasztet z kabaczka foto
5
Pieczemy ok.60 - 70 min.
Krok 5 - Zapiekanka/pasztet z kabaczka foto
6
Możemy podawać na zimno jako pasztet warzywny np. do pieczywa lub na ciepło jako zapiekankę. Pysznie smakuje z sosem jogurtowo-majonezowo-czosnkowym.
Krok 6 - Zapiekanka/pasztet z kabaczka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 11.11.2014 08:28
bardzo dobry
caralajna 20.10.2014 13:53
smakowałaby mi taka zapiekanka
ice cubes 20.10.2014 09:23
z chęcią by się zjadło
dodi 20.10.2014 08:34
fajne smaki
marcia7 19.10.2014 23:41
niezłe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak