Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczano-śmietanowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 70 dkg
kiełbasa podwawelska 1 laska
marchew 1
cebula 1 średnia
papryka czerwona 1/2
śmietana 200 ml
mąka pszenna 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1/2 łyżeczki
sól
przecier pomidorowy 5 łyżek
ser gouda 250 g
Papryka ostra mielona Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczano-śmietanowa

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, warstwę wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Kiełbasę pokrojoną w plastry przesmażamy, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i marchew pokrojoną w grubą kostkę, lekko przesmażamy wszystko razem. Połowę wykładamy na ziemniaki, dodajemy ćwiartkę papryki pokrojoną w kostkę. Przykrywamy to warstwą pokrojonych ziemniaków i drugą część zawartości patelni i papryką. Znów warstwa ziemniaków i na nich robimy kleksy z pomidorów. Zalewamy to wszystko mieszanką- śmietana 18 %, 100 ml wody, mąka, zioła prowansalskie, majeranek, papryka ostra w proszku, sól(to wszystko mieszamy, żeby nie było grudek). Na tak przygotowaną zapiekankę wysypujemy starty ser żółty i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok godzinę. Należy sprawdzić, czy ziemniaki już się ugotowały w sosie- tak naprawdę czas pieczenia zależy od użytej odmiany ziemniaka i grubości plastrów. Ja używam Irgi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 03.03.2014 10:16
bardzo lubię takie zapiekanki, pycha
gosia47-47 03.03.2014 10:08
musi być smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak