Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczano-porowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 0,6 kg
por (biała część) 1 szt
czosnek 2 ząbki
mleko 300 ml
ser żółty 10 dag
ser twarogowy 10 dag
jajko 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
tłuszcz do formy

Porada

Do przygotowania zapiekanki użyłam serka twarogowego ziołowego ale równie dobrze pasuje paprykowy lub chrzanowy - ważne by miał wyrazisty smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczano-porowa

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, opłukujemy, osuszamy i kroimy w plastry. Czosnek również obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok. 15 min.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczano-porowa foto
2
Por oczyszczamy, kroimy, przelewamy na sicie wrzątkiem i odsączamy. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy serek twarogowy smakowy, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy odsączony por i ponownie mieszamy.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczano-porowa foto
3
Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Na dno przekładamy masę jajeczno-twarogową.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczano-porowa foto
4
Na masę jajeczno-twarogową przekładamy ziemniaki wraz z reszta mleka i czosnkiem. Całość posypujemy startym żółtym serem.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczano-porowa foto
5
Zapiekamy ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Krok 5 - Zapiekanka ziemniaczano-porowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 03.01.2016 20:28
lubie takie zapiekanki
Bernadeta1 03.01.2016 19:29
bardzo lubię zapiekanki z ziemniakami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak