Zapiekanka ziemniaczano-kapuściana. Bubble and Squeak

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kuchnia angielska. Nazwa dania wzięła się z tego, że danie bulgotało i skwierczało. Zastąpiliśmy białą kapustę, kapustą włoską (zagospodarowanie zawartości lodówki).

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    300 gramów
  • kapusta włoska

    300 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • jajko

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę posiekałem, usmażyłem na złoto na odrobinie masła.
Wymieszałem ją z poszatkowaną ugotowaną kapustą i utłuczonymi gotowanymi ziemniakami. Doprawiłem solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałem trochę masła. Poruszałem patelnią przez chwilę, aby całe dno i boki równomiernie pokryły się tłuszczem.
Włożyłem mieszaninę kapusty i ziemniaków, wyrównałem powierzchnię. Smażyłem, aż od spodu utworzyła się chrupiąca rumiana skórka. Wtedy ostrożnie zdjąłem danie, a patelnię oczyściłem i ponownie rozgrzałem na niej masło. Włożyłem ponownie omlet, tak aby usmażony spód znalazł się na górze. Dosmażyłem z drugiej strony. Oddzielnie usmażyłem jajka sadzone. Podałem razem z omletem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat