Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 1/2 szklanki
cebula biała 2 szt.
śmietana 1/2 szklanki
chrzan tarty 1 łyżka/może być ze słoiczka
jajko 5 szt
ziemniaki 1,5 kg
mąka 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do formy
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczano-grzybowa

Wykonanie:
Grzyby opłukać, namoczyć i ugotować do miękkości, po czym odsączyć i zmielić razem z cebulą. Ziemniaki ugotować w mundurkach z dodatkiem soli, obrać i pokroić w grube plastry. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w grube plastry. Formę wysmarować tłuszczem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i obłożyć połową ziemniaków z grzybami i jajkami. Wierzch zapiekanki obłożyć szczelnie ziemniakami. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, chrzanem, mąką i zalać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec złociście przez około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 17.12.2016 19:01
smaczne danie
agnieszka214 17.12.2016 17:41
pyszne zapiekanki
jan_mag 17.12.2016 17:15
Konkretny posiłek :)
Janina 17.12.2016 16:34
Super smaki;))
IKrakowianka 17.12.2016 14:54
smaczna zapiekanka
pestka 17.12.2016 13:07
smaczny obiad
dodi 17.12.2016 12:40
apetycznie wyglada
Futka 17.12.2016 11:54
Przepyszna zapiekanka :)
w mojej kuchni 17.12.2016 11:15
pyszne jedzonko podano
Aleksandra/Olcia 17.12.2016 11:08
aromatyczna zapiekanka
ilka01 17.12.2016 11:06
super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak