Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i porem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 8 średnich
szpinak 500 g
por (biała część) 1 szt
cebula 1 średnia
czosnek 3 ząbki
jajko 5 szt
śmietana 30% 1 szklanka
ser biały 200 g
ser feta 200 g
oregano 1 łyżeczka
natka pietruszki 3 łyżki
parmezan starty
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i porem

Ugotowane ziemniaki kroimy w grubsze plasterki.
Szpinak rozdrabniamy, blanszujemy na patelni.
Pora kroimy w półplasterki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju.
Ser biały i ser feta rozdrabniamy widelcem, dodajemy zblanszowany szpinak, pora z cebulą i połowę natki pietruszki.
Jajka rozbijamy i łączymy ze śmietanką, dodajemy pieprz, oregano oraz sól (jeśli jest taka potrzeba - pamiętajmy, że feta jest słona).
Naczynie żaroodporne natłuszczamy, układamy: ziemniaki, szpinak z porem, ziemniaki, szpinak z porem i ziemniaki.
Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową, posypujemy resztą natki pietruszki i startym parmezanem (nie jest on konieczny).
Pieczemy w temp. 200 st ok 30-40 min.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na chwilę, aby lekko stężało.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 10.03.2015 06:44
zapowiada się pyszne danie
Pani Domu 02.02.2015 08:45
podoba mi sie Twoja zapiekanka
ilka01 02.02.2015 08:39
moje smaki :)
Róża1 01.02.2015 22:18
bardzo pyszna zapiekanka !!!!!!
Futka 01.02.2015 22:05
Wyśmienita zapiekanka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak