Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
szpinak świeży 500 gram
GORGONZOLA 200 gram
smietana 18% 400 gram
czosnek 2 ząbki
starta gałka muszkatołowa
pieprz
sól
parmezan starty 4 łyżki
masło 50 gram
masło 1 łyżka do posmarowania naczynia

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą

Ziemniaki podgotowujemy w mundurkach, a następnie obieramy z łupinek i kroimy w plastry. W misce mieszamy śmietanę z gorgonzolą. Dodajemy rozgnieciony czosnek (przez praskę). Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, szpinak, sos, ziemniaki, szpinak, sos. Wierzch posypujemy startym parmezanem i kawałeczkami masła. Pieczemy 40 minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.12.2014 22:49
ciekawa zapiekanka :)
caralajna 05.11.2014 15:17
wygląda bosko, smaczne znane połączenie w nowej odsłonie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak