Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną i boczkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

ziemniaki 1-1,2 kg
boczek 35 dag
pieczarki 40 dag
por 1 mniejszy
śmietana 12% 1 duże opakowanie
ser żółty starty 20 dag

Dodatkowo

oregano świeże 1 garść
Rozmaryn suszony Prymat
Tymianek suszony Prymat
sól
pieprz
chili Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana ze śmietaną i boczkiem

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20 minut.
Boczek kroję w małą kostkę, podsmażam (bez dodatku oleju, ponieważ wytopi się z niego wystarczająca ilość tłuszczu).
Kiedy boczek się zarumieni dodaję posiekanego pora, a po chwili również pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem, smażę do momentu całkowitego wyparowania wody.
Ser żółty mieszam ze śmietaną, rozmarynem, solą, tymiankiem i papryczką chili.
Układam warstwy w naczyniu żaroodpornym: ziemniaki, warzywa z boczkiem, ziemniaki i boczek. Całość zalewam śmietaną.
Zapiekam około 20 minut w 200 stopniach.
Całość posypuję świeżym oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 01.04.2017 08:58
smaczna, szybka zapiekanka
Agnieszka-87-25 01.04.2017 07:23
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak