Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I ŚMIETANĄ

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

ziemniaki 1,5 kg
ser żółty 20 dag
pomidor 2 średnie
pieczarki 20 dag
szczypiorek pęczek
szynka 10 plastrów, wiejskiej lub innej
śmietana 18 proc duża

Dodatkowo

jajko 2
masło 2 łyżki
sól i pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
rozmaryn

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I ŚMIETANĄ

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry.
Pieczarki i szynkę siekam, podsmażam na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
Pomidory sparzam, obieram ze skórki, siekam i osączam nieco na sitku.
Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę ze śmietaną, jajkami i pomidorami. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i rozmaryn. Dokładnie mieszam.
Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, 1/2 pieczarek, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki, pieczarki i sos. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem, zapiekam około 20 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 16.06.2017 23:03
Fajny przepis:)
Wiesława1 16.06.2017 18:59
Pyszne danie
Aleksandra/Olcia 16.06.2017 18:05
pomysł na smaczny obiad
marzut 16.06.2017 17:22
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak