Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ

5.0
(91)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Podstawowe

ziemniaki 8 większych
pieczarki 40 dag
cebula 2 większe
kiełbasa śląska 2
śmietana 18 proc 330 ml
jajko
ser żółty starty 15-20 dag

Dodatkowo

masło do wysmarowania formy
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
sól
rozmaryn
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
bazylia

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry.
Pieczarki kroję w plasterki, kiełbasę i cebulę w kostkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażam kiełbasę z cebulą do momentu lekkiego zarumienienia. Dodaję pieczarki i przyprawy: sól, cayenne, paprykę słodką i zioła prowansalskie. Smażę, aż wyparuje woda z pieczarek.
Przygotowuję sos - dokładnie łączę śmietanę z jajkiem i przyprawami: gałką, bazylią, solą oraz rozmarynem. Na koniec dodaję 1/2 sera, mieszam.
Naczynie żaroodporne smaruję masłem, układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 1/2 kiełbasy z warzywami, 1/3 ziemniaków, pozostała kiełbasa, 1/3 ziemniaków. Całość zalewam sosem i posypuję pozostałym serem.
Zapiekam około 20-25 minut w 180 stopniach do czasu, aż ser się zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.05.2017 14:53
pyszne danie
Róża1 20.05.2017 12:17
bardzo smaczny !!!!!!!!!!
anka1988 20.05.2017 07:38
sycący i szybki obiad
Diana Rusiłowicz 20.05.2017 00:55
Smakowitości...!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak