Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ

5.0
(93)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Podstawowe

ziemniaki
8 większych
pieczarki
40 dag
cebula
2 większe
kiełbasa śląska
2
śmietana 18 proc
330 ml
jajko
ser żółty starty
15-20 dag

Dodatkowo

masło
do wysmarowania formy
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
rozmaryn
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
bazylia
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry.
Pieczarki kroję w plasterki, kiełbasę i cebulę w kostkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażam kiełbasę z cebulą do momentu lekkiego zarumienienia. Dodaję pieczarki i przyprawy: sól, cayenne, paprykę słodką i zioła prowansalskie. Smażę, aż wyparuje woda z pieczarek.
Przygotowuję sos - dokładnie łączę śmietanę z jajkiem i przyprawami: gałką, bazylią, solą oraz rozmarynem. Na koniec dodaję 1/2 sera, mieszam.
Naczynie żaroodporne smaruję masłem, układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 1/2 kiełbasy z warzywami, 1/3 ziemniaków, pozostała kiełbasa, 1/3 ziemniaków. Całość zalewam sosem i posypuję pozostałym serem.
Zapiekam około 20-25 minut w 180 stopniach do czasu, aż ser się zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.05.2017 14:53
pyszne danie
Róża1 20.05.2017 12:17
bardzo smaczny !!!!!!!!!!
anka1988 20.05.2017 07:38
sycący i szybki obiad
Diana Rusiłowicz 20.05.2017 00:55
Smakowitości...!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak