Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    450 gram
  • pieczarki

    120 gram
  • cebula

    1 mała sz
  • olej kokosowy

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • serek mascarpone

    1 łyżka
  • ser żółty

    100 gram
  • przyprawa do ziemniaków

    1 łyżeczka
  • sól

  • pieprz

  • koperek

    1 łyżka (posiekany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki podgotować przez 12-13 minut w lekko osolonej wodzie, licząc od momentu wrzenia. Odcedzić, a gdy przestygną, pokroić na plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć cebulę oraz pieczarki. Pod koniec dodać serek mascarpone.
Jajko wymieszać z jogurtem naturalnym, serem startym na tarce, przyprawą do ziemniaków oraz pieprzem.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, a następnie pieczarek z cebulą. Posmarować połową jajka z jogurtem. Powtórzyć jeszcze raz wszystkie warstwy.
Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Gotowe danie posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat