Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 450 gram
pieczarki 120 gram
cebula 1 mała sz
olej kokosowy 1 łyżeczka
jajko 1 szt
jogurt naturalny 2 łyżki
serek mascarpone 1 łyżka
ser żółty 100 gram
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżeczka
sól
pieprz
koperek 1 łyżka (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Ziemniaki podgotować przez 12-13 minut w lekko osolonej wodzie, licząc od momentu wrzenia. Odcedzić, a gdy przestygną, pokroić na plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć cebulę oraz pieczarki. Pod koniec dodać serek mascarpone.
Jajko wymieszać z jogurtem naturalnym, serem startym na tarce, przyprawą do ziemniaków oraz pieprzem.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, a następnie pieczarek z cebulą. Posmarować połową jajka z jogurtem. Powtórzyć jeszcze raz wszystkie warstwy.
Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Gotowe danie posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak