Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z miruną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z miruny 4 filety
ziemniaki 4-5 sztuk
por 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
śmietana słodka 3/4 szklanki
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
sok z cytryny
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
ser żółty 20 dag
natka pietruszki do posypania
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat do smaku

Porada

Zapiekanka z rybą i ziemniakami w jednym naczyniu, czyli to co lubię. Raz na jakiś czas warto ją zrobić, szczególnie gdy chcemy miłej odmiany, innej niż gotowane ziemniaki i smażona ryba.Polecam!

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z miruną

Kroki postępowania

1
1.
Filety rybne rozmrażamy, osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z miruną  foto
2
Kroimy na kawałki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z miruną  foto
3
2. Ziemniaki obieramy, podgotowujemy w osolonej wodzie na pół miękko-mają pozostać jędrne nie całkiem ugotowane, odcedzamy, kroimy w grubsze plastry.Por i cebulę kroimy w pół krążki podduszamy na patelni na maśle i oliwie do miękkości, wlewamy śmietankę, doprawiamy sola oraz pieprzem do smaku, gotujemy chwilę ze śmietanką, gdy zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia, zalewamy rybę w naczyniu ,
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z miruną  foto
4
3. posypujemy połową startego sera żółtego na wierzchu rozkładamy plastry ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków i resztą startego sera.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana z miruną  foto
5
4. Naczynie przykrywamy folią aluminiową.
Zapiekamy 40 minut w temp 180*c na kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć aby ziemniaki złapały „rumieńca”
Przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Krok 5 - Zapiekanka ziemniaczana z miruną  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 12.04.2017 11:33
Pyszna propozycja
dodi 11.04.2017 18:36
apetycznie wyglada
jan_mag 11.04.2017 14:27
Super pomysł
w mojej kuchni 11.04.2017 13:22
moje smaki ulubione
Konczi 11.04.2017 13:00
Bardzo fajna kompozycja smaków - pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak