zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    80 dag
  • mięso mielone

    50 dag
  • pieczarki

    50 dag
  • cebula biała

    2 sztuki
  • śmietana 12-procentowa

    6 łyżek
  • jajko

    1 sztuka
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ser gouda

    35 dag
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut,studzimy je i kroimy na grubsze plastry.Pieczarki i cebule obieramy i kroimy na cienkie plasterki.Na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masełkiem układamy plasterki ziemniaków,mięsko mielone,posypujemy delikatnie do smaku przyprawami,na mięsko mielone układamy pieczarki i cebulkę.Na cebulkę układamy cienką warstwę ziemniaczków.W między czasie szykujemy śmietane z jajkiem roztrzepujemy widelcem,polewamy zapiekankę,delikatnie przyprawiamy.Na wierzch kładziemy starty ser.Zapiekankę pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 60 minut.Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 21.02.2014 09:05
lubię takie zapiekanki
Jodaj 13.05.2013 21:58
mmm pychotka :)
justys759 29.04.2013 23:32
wspaniałe danie uwielbiam takie zapiekanki
wiola333 29.04.2013 17:48
znakomity przepis
Granita 29.04.2013 15:17
pyszne danie
iwi 29.04.2013 15:16
Przepyszne danie.
dianix 29.04.2013 15:02
pysznosci :]]]
Renata9 29.04.2013 14:59
Ta Twoja potrawa wygląda jak piękny zachód słońca w górach -:)
Ewelina47 29.04.2013 14:56
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat