Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki podstawowe
-
mięso mielone
40 dag -
pieczarki
20 dag -
cebula
duża -
koncentrat pomidorowy
słoik -
ziemniaki
7 średnich -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
łyżeczka -
sól
łyżeczka -
Papryka ostra mielona Prymat
łyżeczka -
ser żółty starty
20 dag
Dodatkowo
-
śmietana
200 g, 12% -
majonez
3 łyżki -
bazylia
łyżeczka -
majeranek
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM
Cebulę kroję w grubszą kostkę, pieczarki w plasterki. Mięso podsmażam wraz z warzywami. Doprawiam solą, papryką i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodaję koncentrat, mieszam i jeszcze chwilę pozostawiam na małym ogniu.
Śmietanę łączę z majonezem, doprawiam bazylią i majerankiem.
W naczyniu żaroodpornym układam warstwę ziemniaków, warstwę mięsa, jeszcze raz warstwę ziemniaków i mięsa. Całość zalewam śmietaną i posypuję żółtym serem.
Zapiekam około 20 minut w 175 stopniach.
Komentarze (0)