ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • mięso mielone

    40 dag
  • pieczarki

    20 dag
  • cebula

    duża
  • koncentrat pomidorowy

    słoik
  • ziemniaki

    7 średnich
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    łyżeczka
  • sól

    łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    łyżeczka
  • ser żółty starty

    20 dag

Dodatkowo

  • śmietana

    200 g, 12%
  • majonez

    3 łyżki
  • bazylia

    łyżeczka
  • majeranek

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20 minut. Studzę, następnie kroję w niezbyt cienkie plasterki.
Cebulę kroję w grubszą kostkę, pieczarki w plasterki. Mięso podsmażam wraz z warzywami. Doprawiam solą, papryką i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodaję koncentrat, mieszam i jeszcze chwilę pozostawiam na małym ogniu.
Śmietanę łączę z majonezem, doprawiam bazylią i majerankiem.
W naczyniu żaroodpornym układam warstwę ziemniaków, warstwę mięsa, jeszcze raz warstwę ziemniaków i mięsa. Całość zalewam śmietaną i posypuję żółtym serem.
Zapiekam około 20 minut w 175 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat