Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

mięso mielone 40 dag
pieczarki 20 dag
cebula duża
koncentrat pomidorowy słoik
ziemniaki 7 średnich
Zioła prowansalskie suszone Prymat łyżeczka
sól łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat łyżeczka
ser żółty starty 20 dag

Dodatkowo

śmietana 200 g, 12%
majonez 3 łyżki
bazylia łyżeczka
majeranek 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM

Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie około 20 minut. Studzę, następnie kroję w niezbyt cienkie plasterki.
Cebulę kroję w grubszą kostkę, pieczarki w plasterki. Mięso podsmażam wraz z warzywami. Doprawiam solą, papryką i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodaję koncentrat, mieszam i jeszcze chwilę pozostawiam na małym ogniu.
Śmietanę łączę z majonezem, doprawiam bazylią i majerankiem.
W naczyniu żaroodpornym układam warstwę ziemniaków, warstwę mięsa, jeszcze raz warstwę ziemniaków i mięsa. Całość zalewam śmietaną i posypuję żółtym serem.
Zapiekam około 20 minut w 175 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak