Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mięso mielone 500 g
czosnek 2 ząbki
jaja 3 szt
jogurt 250 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól, pieprz, papryka słodka
masło 2 łyżki
pomidory bez skóry 1 puszka
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

1. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry, połowę z tej porcji ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego w którym będziemy piec zapiekankę.
2. Cebulę i czosnek posiekać w drobna kostkę.
3. Mięso mielone smażyć na maśle, aż straci różowy kolor, potem dodać tu czosnek i cebulę oraz rozgniecione pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką słodka. Zagotować.
4. Masą mięsną polać ziemniaki w naczyniu żaroodpornym i przykryć pozostałymi ziemniakami.
5. Jaja wymieszać z jogurtem, doprawić sola i pieprzem. Polać ta masą ziemniaki.
6. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 40 min. Po tym czasie wyjąc, przykryć i zapiekać dalej 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 17.05.2012 11:15
wypróbuję !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak