zapiekanka ziemniaczana z mielonym indykiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone z indyka

    350g
  • pieczarki

    3
  • grzyby suszone

    50g
  • cebula

    1
  • ząbek czosnku

  • rozmaryn suszony

    1/2łyżeczki
  • ziemniaki

    6
  • olej

    3łyżki
  • śmietana 18 proc

    3łyżki
  • parmezan starty

    2łyżki
  • sól

  • pieprz

  • tymianek

    1/2łyżeczki (suszony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Suszone grzyby zalać wrzątkiem,odstawić na 15min.Pieczarki obrać i pokroić.Cebulę i czosnek posiekać.Ziemniaki obrać,pokroić w plastry,wrzucić na osolony wrzątek,gotować przez 4min.Odcedzić.Na dwóch łyżkach oleju podsmażyć cebulę i czosnek.Dodać posiekane suszone grzyby oraz pieczarki.Po minucie wrzucić mięso,usmażyć.Wlać wodę z moczenia grzybów,przyprawić ziołami,solą i pieprzem.Naczynie do zapiekania natłuścić łyżką oleju,ułożyć połowę plastrów ziemniaków,a na nich mięsny farsz.Przykryć pozostałymi ziemniakami,polać śmietaną,oprószyć parmezanem.Zapiekać przez 25min w temp.190stopniC.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat