Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

zapiekanka ziemniaczana z mielonym indykiem

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone z indyka
350g
pieczarki
3
grzyby suszone
50g
cebula
1
ząbek czosnku
Rozmaryn suszony Prymat
1/2łyżeczki
ziemniaki
6
olej
3łyżki
śmietana 18 proc
3łyżki
parmezan starty
2łyżki
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
tymianek
1/2łyżeczki (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka ziemniaczana z mielonym indykiem

Suszone grzyby zalać wrzątkiem,odstawić na 15min.Pieczarki obrać i pokroić.Cebulę i czosnek posiekać.Ziemniaki obrać,pokroić w plastry,wrzucić na osolony wrzątek,gotować przez 4min.Odcedzić.Na dwóch łyżkach oleju podsmażyć cebulę i czosnek.Dodać posiekane suszone grzyby oraz pieczarki.Po minucie wrzucić mięso,usmażyć.Wlać wodę z moczenia grzybów,przyprawić ziołami,solą i pieprzem.Naczynie do zapiekania natłuścić łyżką oleju,ułożyć połowę plastrów ziemniaków,a na nich mięsny farsz.Przykryć pozostałymi ziemniakami,polać śmietaną,oprószyć parmezanem.Zapiekać przez 25min w temp.190stopniC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak