Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską, papryką i serem camembert

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 10 średnich
cebule 2
papryka czerwona
kiełbasa 300 g
ząbek czosnku
ser camembert 150 g
tymianek
Kucharek przyprawa uniwersalna
tłuszcz do smażenia
śmietana 5 łyżek
rosół 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską, papryką i serem camembert

Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry i gotujemy w osolonej wodzie ( uważamy by nie rozgotować). Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę, ser w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy kolejno: podwójną warstwę ziemniaków, posypujemy je tymiankiem, na nie wykładamy paprykę, ziemniaki, które posypujemy Kucharkiem i pieprzem kolorowym, następnie cebula, tymianek, połowa sera camembert, kiełbasa, pozostałe ziemniaki. Zapiekankę podlewamy rosołem. Całość smarujemy śmietaną, posypujemy Kucharkiem, pieprzem kolorowym i rozkładamy pozostały ser. Zapiekamy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Podajemy polane dowolnym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 19.10.2012 18:20
coś przepysznego :)
czekoladka_m 19.10.2012 17:33
jak zwykle smacznie i kolorowo:)
daria2911 19.10.2012 17:21
bardzo apetycznie wyglada
EWI 19.10.2012 16:29
pycha
Konczi 19.10.2012 16:01
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak