Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • kiełbasa

    500 g
  • cebula

    4 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • papryka czerwona

    1 szt
  • pieczarki

    300 g
  • smalec

    1 łyżka
  • śmietana

    400 ml
  • jaja

    2 szt
  • ser żółty

    200 g
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami foto
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Uważamy aby ich nie rozgotować. Gdy wystygną kroimy w plastry i odkładamy do miseczki.
2. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę.
3. Cebulę i paprykę kroimy w większe kawałki.
4. Siekamy drobno czosnek.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami foto
5. Pieczarki kroimy w plasterki lub ósemki jak kto woli.
6.Rozgrzewam patelnię, dodajemy tłuszcz i na wrzucamy kiełbasę z boczkiem. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż się delikatnie zrumieni. Wtedy dodajmy cebulę oraz drobno posiekany czosnek, paprykę i pieczarki. Co jakiś czas mieszając, smażę na dość ostrym ogniu, aż cebula się zeszkli, a pieczarki puszczą sok.
7. Przygotowujemy sos do zapiekanki. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i dodajmy starty na tarce o grubych oczkach żółty ser oraz zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy.
8. Rozgrzewam piekarnik do 200 st. C.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami foto
9. Naczynie smarujemy tłuszczem i dno wykładamy ziemniakami dość szczelnie, następnie tworzymy warstwę z farszu. Na nią znowu ziemniaki i warstwę farszu. Całość polewamy gotowym sosem.
10. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut, aż zapiekanka z wierzchu się zrumieni. Odstawiamy na 10-15 min do wystygnięcia i możemy jeść.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magdziorka6 26.01.2014 12:07
jest czym się najeść
Megg 26.01.2014 00:33
Bardzo lubię takie zapiekanki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat