Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami
Kroki postępowania
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Uważamy, aby ich nie rozgotować. Gdy wystygną kroimy w plastry i odkładamy do miseczki.
2. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę.
3. Cebulę i paprykę kroimy w większe kawałki.
4. Siekamy drobno czosnek.
5. Pieczarki kroimy w plasterki lub ósemki jak kto woli.
6 .Rozgrzewamy patelnię, dodajemy tłuszcz i przekładamy kiełbasę z boczkiem. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż się delikatnie zrumieni. Wtedy dodajmy cebulę oraz drobno posiekany czosnek, paprykę i pieczarki. Co jakiś czas mieszając, smażymy na dość ostrym ogniu, aż cebula się zeszkli, a pieczarki puszczą sok.
7. Przygotowujemy sos do zapiekanki. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i dodajmy starty na tarce o grubych oczkach żółty ser oraz zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy.
8. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
9. Naczynie smarujemy tłuszczem i dno wykładamy ziemniakami dość szczelnie, następnie tworzymy warstwę z farszu. Na nią znowu ziemniaki i warstwę farszu. Całość polewamy gotowym sosem.
10. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut, aż zapiekanka z wierzchu się zrumieni. Odstawiamy na 10-15 minut do wystygnięcia i możemy jeść.