Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami

5.0
(55)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kilograma
kiełbasa 500 gramów
cebula 4 sztuki
czosnek 4 ząbki
papryka czerwona 1 sztuka
pieczarki 300 gramów
smalec 1 łyżka
śmietana 400 mililitrów
jaja 2 sztuki
ser żółty 200 gramów
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
boczek parzony wędzony 300 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami

Kroki postępowania

1

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Uważamy, aby ich nie rozgotować. Gdy wystygną kroimy w plastry i odkładamy do miseczki.
2. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę.
3. Cebulę i paprykę kroimy w większe kawałki.
4. Siekamy drobno czosnek.

Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami foto
2

5. Pieczarki kroimy w plasterki lub ósemki jak kto woli.
6 .Rozgrzewamy patelnię, dodajemy tłuszcz i przekładamy kiełbasę z boczkiem. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż się delikatnie zrumieni. Wtedy dodajmy cebulę oraz drobno posiekany czosnek, paprykę i pieczarki. Co jakiś czas mieszając, smażymy na dość ostrym ogniu, aż cebula się zeszkli, a pieczarki puszczą sok.
7. Przygotowujemy sos do zapiekanki. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i dodajmy starty na tarce o grubych oczkach żółty ser oraz zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy.
8. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami foto
3

9. Naczynie smarujemy tłuszczem i dno wykładamy ziemniakami dość szczelnie, następnie tworzymy warstwę z farszu. Na nią znowu ziemniaki i warstwę farszu. Całość polewamy gotowym sosem.
10. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut, aż zapiekanka z wierzchu się zrumieni. Odstawiamy na 10-15 minut do wystygnięcia i możemy jeść.

Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, boczkiem i warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 26.01.2014 12:07
jest czym się najeść
Megg 26.01.2014 00:33
Bardzo lubię takie zapiekanki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak