Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • kiełbasa

    1 pęto
  • pieczarki

    30 dkg
  • cebula

    2 szt
  • ser żółty

    20 dkg
  • pomidory

    3 szt
  • sól i pieprz

  • papryka słodka mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy i studzimy. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy. Ser trzemy na tarce. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy, na spód układamy plastry ziemniaków i i kolejno, warstwami pozostałe składniki. Wierzch posypujemy serem i przyprawami. Zapiekamy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MałaMi89 14.10.2015 23:22
Uwielbiam tego typu zapiekanki :) "swojskie żarcie" i człowiek najedzony jak trzeba :)
Iwusia 14.10.2015 21:51
lubię takie zapiekanki ziemniaczane
MagdaXXX 14.10.2015 19:26
bardzo fajny pomysł na szybki obiad , na pewno skorzystam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat