Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki młode
700 g -
kiełbasa
300 g -
cebula
2 szt -
ząbki czosnku
2-3 szt -
pieczarki
150 g -
papryka czerwona
1 szt -
olej
1-2 łyżki -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
1 łyżka -
śmietana 18-procentowa
250 ml (słodka) -
wywar warzywny
1 1/2 szklanki -
tymianek
3-4 gałązki -
natka pietruszki
1-2 łyżki
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy kilka minut na łyżce oleju. Gdy ziemniaki się lekko zarumienią posypujemy je przyprawą do ziemniaków i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ziemniaki zalewamy wywarem warzywnym i słodką śmietaną – dusimy ok. 20 minut aż będą miękkie, a sos zgęstnieje.
W międzyczasie kiełbasę kroimy w plasterki lub słupki i podsmażamy. Jak z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz, dodajemy pokrojoną w pióra cebule i smażymy aż cebula się zeszkli. Cebulę i kiełbasę przekładamy do miski, a na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy podsmażamy pieczarki pokrojone w ćwiartki. Podsmażone pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do kiełbasy.
Na spodzie naczynia do zapiekania układamy ziemniaki i polewamy je sosem. Na ziemniaki układamy wszystkie podsmażone warzywa. Na sam koniec układamy pokrojoną w słupki paprykę. Całość posypujemy pieprzem i solą. Na wierzchu układamy gałązki świeżego tymianku. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 30 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się