Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy kilka minut na łyżce oleju. Gdy ziemniaki się lekko zarumienią posypujemy je przyprawą do ziemniaków i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ziemniaki zalewamy wywarem warzywnym i słodką śmietaną – dusimy ok. 20 minut aż będą miękkie, a sos zgęstnieje.
W międzyczasie kiełbasę kroimy w plasterki lub słupki i podsmażamy. Jak z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz, dodajemy pokrojoną w pióra cebule i smażymy aż cebula się zeszkli. Cebulę i kiełbasę przekładamy do miski, a na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy podsmażamy pieczarki pokrojone w ćwiartki. Podsmażone pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do kiełbasy.
Na spodzie naczynia do zapiekania układamy ziemniaki i polewamy je sosem. Na ziemniaki układamy wszystkie podsmażone warzywa. Na sam koniec układamy pokrojoną w słupki paprykę. Całość posypujemy pieprzem i solą. Na wierzchu układamy gałązki świeżego tymianku. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 30 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki.